Wangari Maathai – den kenyanska miljökämpen

wangari.jpg

Wangari Maathai föddes 1940 i den lilla byn Ihithe i centrala Kenya. Vid den brittiska kolonialismens slut inledde den kenyanska aktivisten och politikern Tom Mboya ett samarbete med den dåvarande amerikanska senatorn John F. Kennedy som resulterade i ”The Kennedy Airlift” – ett program som gick ut på att ge hundratals östafrikaner stipendier för att kunna studera i USA.

Studenter ombord planet till USA.

Studenter ombord planet till USA.

1960 valdes Wangari Maathai, som tidigt utmärkt sig i skolan, som en av 300 kenyaner att få gå på amerikanska universitet. I USA tog hon bland annat en examen i biologi.

wangari2.jpg

Tillbaka i Kenya blev hon 1971 den första östafrikanska kvinnan att doktorera och 1977 startade hon Green Belt Movement. Wangari Maathai var tidig med att se sambandet mellan miljöaktivism och mänskliga rättigheter, och hennes nystartade organisation mobiliserade framförallt kenyanska kvinnor till att sälja frön och plantera träd. Det blev ett sätt att bekämpa Kenyas problem med både avskogning och fattigdom

Hon summerade problemet så här: ”Poor people will cut the last tree to cook the last meal. The more you degrade the environment, the more you dig deeper into poverty.”

För sitt arbete blev hon 2004 den första afrikanska kvinnan att tilldelas Nobels fredspris.

För sitt arbete blev hon 2004 den första afrikanska kvinnan att tilldelas Nobels fredspris.

Wangari Maathai dog 2011, men rörelsen hon startade har resulterat i över 50 miljoner träd och Green Belt Movement har utbildat 30 000 kvinnor i skogsbruk, och biodling. Hundratusentals ytterligare har kunnat skaffa sig en inkomst genom at sälja frön och skogsplantor.

Läs mer: ”Like a Tree, Unbowed” av The New York Times (2004), ”Unbowed: A Memoir” av Wangari Maathai (2007) och ”
Wangari Maathai, Nobel peace prize winner, dies at 71” av The Guardian (2011).