mKhwelantaba – En av Sveriges första svarta präster
När det brittiska imperiet ville koppla ett starkare grepp om det diamant- och guldrika området som idag är Sydafrika kom det i konflikt med Zuluriket, den vid det här tillfället mäktigaste nationen i södra Afrika.
En som flydde när Anglo-zulukriget bröt ut i januari 1879 hette mKhwelantaba. Han var en 17-årig zulu som efter att ha rört sig ifrån de värst drabbade områdena kom i kontakt med Otto Witt, en svensk missionär stationerad i Entumeni i landets östra delar. Witt tog sig an pojken och han fick följa med när missionären återvände till Sverige i mars samma år.
Duon anlände till Helsingborg och drog storpublik eftersom de flesta svenskar vid den här tiden aldrig hade sett en svart människa. Mellan maj och september 1879 följde mKhwelantaba med när Witt på sin missionsresa besökte 61 kyrkor runt om i Sverige. Även vid dessa tillfällen kom många för en chans att få se mKhwelantaba. En insändare från Dagens Nyheter den 19 juni 1879 vittnar dock om att han inte hade någon utmärkande roll under dessa kyrkbesök, utan mest var med som ”en betjänt”.
Den 18 september 1879 döptes mKhwelantaba och tog det nya namnet Josef Zulu. Samma höst började han studera vid missionsinstitutet i Johannelund. Fem år senare var han klar och skickades till det som idag är KwaZulu-Natal i Sydafrika för att assistera i missionsarbetet.
År 1900 kom mKhwelantaba tillbaka till Sverige för att fortsätta sina teologiska studier. 1901 prästvigdes han i Uppsala Domkyrka och blev i och med det en av Sveriges första svarta präster. En annan kandidat till titeln och som antagligen hann före med ett par år var Markus Germeis, född i Asmara, nuvarande Eritrea. Men mer om honom i ett annat inlägg
Efter prästvigningen återvände mKhwelantaba till KwaZulu-Natal och fortsatte sitt arbete. Han hade regelbunden kontakt med svenska kyrkan fram till att han dog 1927.
Läs mer: ”Utanför lägret – En berättelse om missionären och evangelisten Otto Witt” av Roland Gäreskog (2017), ”Missionären Otto Witt bröt ny mark” av Dagen (2017) och ”Zuluprinsen blev Sveriges förste svarte präst” av Sveriges Radio (2016).