Det mytomspunna dogonfolket, del 1
Dogonerna är en liten, ofta mytomspunnen, folkgrupp i Mali. Deras traditionella hem är på Bandiagaraklippan, en sandstensplatå som sträcker sig 500 meter över den torra marken i landets centrala delar. Det sägs att dogonerna slog sig ned där för omkring 1000 år sedan, för att undvika att konvertera till islam.
Mellan 1931 och 1956 gjorde den franske antropologen Marcel Griaule mängder av besök hos drogonerna. 1946, 15 år efter att han först kommit dit, fick han äntligen träffa folkets spirituella ledare, en man vid namn Ogotemmêli.
De sågs i 33 dagar i följd och vid varje konversation skrev Griaule ned mer om dogonernas religion och vetenskapliga övertygelser, som dittills främst existerat som muntlig tradition.
Griaule förundrades över dogonernas astronomiska kunskaper. Och han chockades av hur mycket de visste om Sirius, den klarast lysande stjärnan på natthimmelen. Dogonerna var övertygade om att Sirius var en dubbelstjärna, alltså ett stjärnsystem som består av två stjärnor istället för en (som vårt solsystem).
Allt detta stämmer, men för att ta reda på det måste man ha tillgång till avancerade instrument, vilket dogonerna saknade. Griaule påstod också att dogonerna visste om att Saturnus har ringar och att Jupiter omringas av dussintals månar.
Dogonernas astronomiska insikter i kombination med deras religiösa tro, som jag berättar mer om i nästa inlägg, har sporrat konspirationsteorier, turistboomer och en hetlevrad debatt om hur de kom över dessa kunskaper.
Fortsättning följer!
Läs mer: ”Conversations With Ogotemmêli: an Introduction To Dogon Religious Ideas” av Marcel Griaule (1970), "Investigating the Sirius Mystery" av Ian Ridpath (1978)