Det mytomspunna dogonfolket, del 2
Den franske antropologen Marcel Griaule häpnade av dogonfolkets stora astronomiska kunskaper och deras insikt om att Sirius inte bara är en dubbelstjärna men att det tar 50 år för de båda himlakropparna att göra ett varv kring varandra. Insikter de inte borde kunna ha eftersom de inte har tillgång till de avancerade instrument som behövs (se förra inlägget).
Han fascinerades också av deras religiösa övertygelse, som väldigt förenklat centreras kring Nommo, en slags gudar eller andeväsen som de tillber. I dogonfolkets berättelser, skulpturer och konst framställs Nommo som tvåkönade amfibiska varelser, en blandning av fisk, reptil och människa.
Detta har de senaste 50 åren sporrat en konspirationsteori om att dogonfolket ska ha besökts av en utomjordisk ras från Siriussystemet. Enligt denna teori är det alltså utomjordingarna som refereras till som Nommo och har utbildat dogonfolket om vår galax uppsättning. Teorin populariserades i pseudoarkeologen Robert K. G. Temples ”The Sirius Mystery” från 1976.
I mer seriösa kretsar förkastades Temples teori direkt, eftersom den helt saknade belägg. Men vissa gick så långt som att ifrågasätta även Marcel Griaules ursprungliga rapporter och anklaga honom för att ha hittat på allting.
Istället lades alternativa teorier fram om hur dogonfolket kan ha fått sina kunskaper om Sirius – exempelvis att de ska ha hört om stjärnan från andra, mer avancerade, folkgrupper eller att det är Griaule själv som lärt dem om den.
De senaste decennierna har debatten tagit en ytterligare vändning då en tredje grupp tyckare menar att dessa alternativa teorier också saknar bevis och är helt spekulativa.
Trots alla åsikter om huruvida dogonfolkets astronomiska kunskaper är verkliga eller förfalskade råder ingen riktig konsensus. För närvarande ser det ut att vara en fråga som förblir olöst.
Läs mer: ”Conversations With Ogotemmêli: an Introduction To Dogon Religious Ideas” av Marcel Griaule (1970), "Investigating the Sirius Mystery" av Ian Ridpath (1978) & ”The Sirius Mystery” av Robert K. G. Temple (1976)