Vodun – föregångaren till voodoo
Vodun är en förkolonial afrikansk religion som praktiserades (och till viss del fortfarande praktiseras) i framförallt Benin och Togo, men även Ghana och Nigeria. Namnet betyder ungefär ”ande” på fon, det officiella språket i Benin.
I väldigt grova drag präglas vodoun av en sorts andeväsen. Den främsta, Mawu (eller Mahu), kan liknas vid en skapelsegud, men det finns också en rad mindre gudliknande väsen som tros styra över andra värdsliga aspekter. Även saker som träd och floder tros ha en ande.
I vodun finns idén om en parallell andevärld och att de döda lever sida vid sida med de levande. Därför har förfädersdyrkan en central roll.
Ett tredje kännetecken för voudun är förekomsten av fetischer, en sorts talismaner eller föremål laddade med en slags gudomlig kraft, ofta från en specifik ande. Dessa anses kunna bringa lycka, verka helande eller fungera skyddande.
Genom det transatlantiska slaveriet fördes vodoun till Amerika, blandades med lokala religioner och olika versioner av kristendomen och formade en rad närbesläktade vodunvarianter. Exempel är haitisk vodou, Lousiana voodoo och kubansk vodú.
I västvärlden har de olika formerna av vodun demoniserats i olika stadier, först av kolonialmakterna, senare av Hollywood. Mer om det i de kommande inläggen.
Läs mer: "Understanding West African Traditional Religion" av John Oluwasegun Ojo (1999), ”Incarnating Spirits, Composing Shrines, and Cooking Divine Power in Vodún” av Timothy R. Landry (2016), ”Migration and Vodou” av Karen E. Richman (2008).