Nigeria, #endsars och massakern i Lekki
De senaste veckorna har Nigeria skakats av protester som krävt nedmonteringen av polisens Special Anti-Robbery Squad (SARS). Divisionen formades 1984 då Nigeria var en militärdiktatur och deras uppdrag blev att bekämpa rån, bilstölder och kidnappningar.
Allt oftare har dock SARS själva kritiserats för sina metoder. Unga nigerianer vittnar om att de väljs ut baserat på sitt utseende, muddras utan anledning, avkrävs mutor eller marscheras till närmaste bankomat där de tvingas ta ut pengar.
Listan på brott som SARS anklagas för inkluderar även sexuella övergrepp, tortyr och avrättningar. Kampanjen #endSARS har varit aktiv sedan 2017 och leds av Nigerias unga som använder sociala medier för att organisera protester och för att sprida klipp på polisens övervåld.
I början av oktober bemöttes fredliga protester av tårgas och vattenkanoner. Den 11 oktober, när det var uppenbart att demonstranterna inte tänkte ge sig, utannonserade polisens inspektorgeneral Mohammed Adamu nedläggningen av SARS.
Men demonstranterna var inte nöjda då löften om SARS-reformer har utlovats förut utan att något har förändrats. Detta förstärktes dessutom av att Adamu utannonserade att en ny division, SWAT, ska överta SARS gamla uppdrag. Rädslan är att SARS-poliserna förflyttas till nya positioner inom SWAT och på sätt slipper repressalier.
Så protesterna har fortsatt, likaså rapporterna om polisens övervåld. Igår, den 20 oktober, utlystes ett dygnet-runt-utegångsförbud på obestämd tid i staten Lagos. Demonstranter trotsade förbudet och samlades vid en vägtull vid Lekki, där de sjöng nationalsången och viftade med flaggor.
Mot kvällen ska, enligt vittnen, telefonnätverket ha stängts ned, gatlampor släckts och korsningar barrikaderats innan militären öppnade eld mot demonstranterna. Scenen har beskrivits som en massaker. Inga siffror är fastställda men allt från 10 till 70 dödsfall har uppgetts.
Då nätet är fullt av motstridiga uppgifter är det bäst att söka upp källor på plats i Nigeria för att få den mest kompletta bilden av utvecklingen. I de kommande inläggen kommer jag istället att skriva om Nigerias historia, eftersom det hjälper till att förklara läget som landet befinner sig i idag. För SARS och polisbrutaliteten är bara ett symptom på ett större problem.
Läs mer: ”Nigeria Sars protests: Horror over shootings in Lagos” av BBC (21 oktober 2020), ”Eyewitnesses say Nigerian forces opened fire on protesters in Lagos” av CNN (21 oktober 2020), ”Nigeria: Protesters ‘shot dead’ by security forces in Lagos” av Al Jazeera (20 oktober 2020), ”Curfew in Lagos as riot police deployed across Nigeria, violence ensues” av Deutsche Welle (20 oktober 2020), ”End Swat: Nigerians reject police unit replacing hated Sars” av BBC (14 oktober 2020), ”End Sars protests: Amnesty warns of 'escalating attacks'” av BBC (19 oktober 2020), ”The Nigerian Army Reportedly Opened Fire on Peaceful Protesters” av Time (21 oktober 2020), ”End Sars: Hated Nigerian police unit's founder 'feels guilty'” av BBC (16 oktober 2020).