Haiti – den första svarta republiken, del 4
Slavupproret på Saint-Domingue år 1791 växte i storlek för varje dag. Ett drygt halvår efter startskottet kontrollerade rebellerna över en tredjedel av ön Hispaniola och de europeiska stormakterna tittade på med förskräckelse när de franska kolonialisterna dödades i tusentals.
För att komma till bukt med upproret gav Frankrike Saint-Domingues fria mixade invånare fullständiga medborgerliga rättigheter i april 1792. Av rädsla för att revolten skulle inspirera liknande slavuppror gav sig Spanien, som hade en koloni i Hispaniolas östra delar, och England, som hade andra kolonier i Karibien, in i stridigheterna.
De följande veckorna och månaderna blev en labyrint av förräderi och kortlivade allianser med Frankrike, de fria mixade, slavarna, Spanien och de franska kolonialisterna som spelare.
Under denna period av kaos trädde Toussaint L'Ouverture fram som en av revolutionens främsta ledare. L'Ouverture var en frigjord före detta slav född på Saint-Domingue, som i början av revolten tog hjälp av Spanien i striden mot de franska kolonialisterna. Men 1793, i ett försök att säkra att kolonin skulle fortsätta att vara i franska händer, frigjorde Frankrike alla slavar. I och med det gick L'Ouverture över till den franska sidan i kriget.
De nästkommande åren präglades av fortsatta stridigheter och militära katastrofer för Spanien och England. Trots att länderna skickade mängder av trupper till ön dog de i en ofantlig takt. Siffrorna är motstridiga men vissa pekar på att uppemot 100 000 europeiska soldater dödades, drygt 60 % av dem i sviterna av gula febern.
Nederlagen gjorde att Spanien och England lämnade Saint-Domingue. Befolkningen var inte längre slavar men de var fortfarande kolonialiserade av Frankrike. Något som Toussaint L'Ouverture inte skulle nöja sig med. Fortsättning i nästa inlägg.
Läs mer: Arrogant Armies Great Military Disasters and the Generals Behind Them” av James Perry (2005) och ”The Slaves Who Defeated Napoleon: Toussaint Louverture and the Haitian War of Independence, 1801–1804” av Philippe R. Girard (2011)