George Jackson – Soledad Brother, del 1

George Jackson.

George Jackson.

Jag ska fortsätta på serien om Angela Davis, men för att förstå varför hon i början på 70-talet åtalades för mord och kidnappning behöver man först veta vem George Jackson var.

Jackson föddes i Chicago 1941. Han hamnade snett tidigt. Som tonåring höll han på med småstölder och personrån, och hans kriminella aktiviteter var en bidragande faktor till att han och hans familj flyttade till Los Angeles 1957.

Men där exponerades Jackson för stadens gängkultur och han fortsatte på sin kriminella bana. 1961 åtalades han för att, under pistolhot, ha rånat en bensinmack på 70 dollar. Han övertalades av sin advokat att erkänna brottet för chansen att få ett lägre straff. Jackson dömdes men fick en underlig tidsbestämning: han skulle tillbringa ett år–livstid i fängelse.

Han placerades i San Quentin State Prison där han lärde känna en annan fånge, W.L. Nolen, som introducerade honom för marxism och maoism. Tillsammans grundade de Black Guerrilla Family, ett revolutionärt marxist-leninistiskt fängelsegäng med målet att förbättra fångars rättigheter och främja Black Power.

Jackson tillbringade mycket tid i isolering där han utbildade sig själv om ekonomisk politik och revolutionära kamper. Han blev en högljudd kritiker av det rasistiska fängelsesystemet, organiserade protester mot fängelsets segregerade matsal och fick i uppdrag av Black Panthers att rekrytera fler medlemmar.

I december 1968 förflyttades han till Soledad Prison, som även det präglades av rasism, rivaliserande gäng och övervåld. 1970 sköts tre svarta fångar ihjäl av en polis i samband med ett bråk mot vit makt-gänget Aryan Brotherhood.

Affisch som kräver frigivningen av The Soledad Brothers.

Affisch som kräver frigivningen av The Soledad Brothers.

Ett par dagar senare, bara timmar efter att polisens skjutning bedömts som befogad, mördades en fängelsevakt. George Jackson och två andra fångar, Fleeta Drumgo och John Cluchette, fick skulden. Jackson, som redan var livstidsdömd, riskerade nu gaskammaren.

Fallet blev omskrivet i medierna och trion blev känd som The Soledad Brothers. De argumenterade att bevis saknades för anklagelserna och menade att de fått skulden som hämnd för sitt politiska engagemang.  Den 7 augusti 1970 skulle kontroversen leda till blodsspill och Angela Davis komma att hamna i centrum. Mer i nästa inlägg.

Läs mer: "Soledad Brother: The Prison Letters of George Jackson" av George Jackson (1970), ”The Rise and Fall of California's Radical Prison Movement” av Eric Cummins (1994), ”War without Terms: George Jackson, Black Power and the American Radical Prison Rights Movement, 1941-1971” av Zoe Colley (2016) och ”America's fortress of blood: The death of George Jackson and the birth of the prison-industrial complex” av Salon (2014).