Funmilayo Ransome-Kuti & Fela Kuti: nigeriansk feminism & protestmusik, del 3
Fela Kuti föddes 1938 i Abeokuta, hans mamma Funmilayo Ransome-Kutis hemort (se tidigare inlägg). Hans två bröder pluggade medicin, själv valde han att som 20-åring studera musik på Trinity College i London.
Han flyttade tillbaka till ett nyligen självständigt Nigeria 1963 innan han drog vidare till Ghana, där han och hans band experimenterade med nigeriansk fuji, ghanansk highlife och amerikansk jazz, funk och soul. Han gav den nya stilen namnet afrobeat.
Samtidigt kom Nigeria att styras av en militärregim, något som Fela var starkt kritisk mot. När han återvände hem, efter några månader i USA, utropade han sitt compound – byggnaderna som huserade hans familj och bandmedlemmar – till en självständig republik. I the Kalakuta Republic, som det kom att kallas, fanns dessutom en inspelningsstudio och en gratis vårdcentral. Det ryktades även om att det var en fristad för både droger och lösa sexuella förbindelser.
Föga förvånande gjorde detta honom impopulär bland militärjuntans ledare, men de kunde inte stoppa honom från att på sjuttiotalet växa till en av Afrikas största artister. Fela Kutis musik blev allt mer politisk och 1976 släppte han albumet ”Zombie”: en svidande kritik av Nigerias militärregim, dess orderföljande soldater och den utbredda korruptionen. Skivan mottogs väl av folket men gjorde regimen rasande.
Den 15 februari 1977 stormade uppemot tusen soldater Fela Kutis Kalakuta Republic. De misshandlade artisten svårt och plundrade området på värdesaker. Det fanns även rapporter om våldtäkter. På övervåningen i ett av husen fann soldaterna Funmilayo Ransome-Kuti, Felas mamma, och slängde ut henne från ett av fönstren. Hon var 78 år gammal. Sedan brände de republiken till marken.
Efter åtta veckor i koma avled Funmilayo Ransome-Kuti. Regimens egen undersökning skulle senare frigöra den från skuld och fastslå att ”unknown soldiers” var ansvariga för attacken. 1981 släppte Fela Kuti den kritikerrosade skivan ”Unknown Soldier”, en hyllning till hans mamma och en redogörelse för vad som hände den där tragiska februarikvällen.
Läs mer: ”On this day in 1977, 1000 ’unknown soldiers’ burned Fela's Kalakuta” från Pulse (2018), ”Fela &” från Washington Post (1986) och ”Fela: The Life and Times of an African Musical Icon” av Michael E. Veal (2000).