Assata Shakur – frihet i asyl, del 2
Efter skottlossningen som lämnade en delstatspolis och en medlem av den militanta organisationen Black Liberation Army döda fördes Assata Shakur till sjukhus. Hon var själv skadad, träffad i både arm och axel.
Shakur förhördes redan på sjukhuset och har själv vittnat om att poliserna som vaktade henne utsatte henne för regelbunden misshandel så fort sjukhuspersonalen lämnade rummet, något som polisen själva tillbakavisar. Hon flyttades därefter till häktet.
Ivriga att neutralisera en av Black Liberation Armys frontfigurer anklagade staten Shakur för tio brott, som sträckte sig från bank- och personrån till kidnappning och mord. Sju av fallen gick till rättegång och i sex av dem undgick hon straff, antingen genom att frikännas, genom brist på bevis eller rena teknikaliteter.
Men i det sjunde fallet såg staten sin chans. Trots att Sundiata Acoli, den andra BLA-medlemmen som överlevde skottlossningen, redan dömts för mordet på delstatspolisen argumenterade åklagaren för att hennes närvaro under brottet skulle kunna klassas som medhjälp till mord, oavsett om det var hon som skjutit eller inte. I februari 1977 började den nio veckor långa och medialt uppmärksammade rättegången.
Vittnesmålen gick isär kraftigt. Shakur hävdade att hon varken skjutit någon av poliserna eller ens hanterat ett vapen. Istället menade hon att hon haft armarna i luften när hon sköts av polisen. Den överlevande polisen påstod i sin tur att Shakur varit den första att avlossa skott.
Shakurs advokater kallade en neurolog och en patolog som alla vittnade om att hennes skador tydde på att hon haft händerna i luften när hon sköts. Men alla femton jurymedlemmar var vita och fem av dem hade personliga relationer till (andra) delstatspoliser.
Den 25 mars dömdes Shakur till livstids fängelse för mordet på polisen. Men det var hon som skulle få sista skrattet. Den avslutande delen om Assata Shakur kommer i nästa inlägg.
Läs mer: ”Still Black, Still Strong: Survivors of the U.S. War Against Black Revolutionaries” av Dhoruba Bin Wahad, Assata Shakur & Mumia Abu-Jamal (1993), ”Joanne Chesimard Convicted in Killing Of Jersey Trooper” av The New York Times (1977), ”Panther, trooper slain in shoot-out” av The New York Times (1973), "Jury in Chesimard Murder Trial Listens to State Police Radio Tapes" av The New York Times (1977) och "Assata: An Autobiography" av Assata Shakur.