Kyrkorna i Lalibela & ett nytt Jerusalem i Etiopien
Det antika riket Aksum var en stormakt som från nuvarande Etiopien och Eritrea dominerade Afrikas horn från ungefär år 100 efter vår tideräkning.
Islams intåg gjorde dock att det kristna Aksum isolerades ekonomiskt innan det helt upphörde att existera på 900-talet, enligt den muntliga traditionen som ett resultat av en invasion ledd av en kvinna kallad drottning Godit/Yodit.
År 1137 etablerades ett nytt rike, Zagwe, vars ledare kom att styra regionen fram till år 1270. De flesta detaljer kring Zagwedynastin har gått förlorade till historien, men rikets mest kända kejsare, Gebre Mesqel Lalibela, lät bygga några konstruktioner som fortfarande står kvar som minnesbilder av perioden.
De mest imponerande av dem är de elva kyrkor som hittas i den lilla staden Lalibela, i norra delarna av nuvarande Etiopien. Alla är uthuggna direkt ur berget på 1100- eller 1200-talet och det sägs att konstruktionen av kyrkorna var ett av leden i kejsarens försök att göra Lalibela till ett nytt Jerusalem, efter den muslimska erövringen av staden år 1187.
På bilderna ovan syns Church of Saint George, allmänt betraktad som den bäst bevarade och mest detaljrika av kyrkorna.