Ganga Zumba, Zumbi & den kongolesiska adeln som ledde slavuppror i Brasilien, del 1
Efter det förödande nederlaget mot Portugal år 1665 dödades Kongorikets kung samtidigt som adeln förslavades och ett blodigt inbördeskrig om tronföljden bröt ut (se tidigare inlägg).
Av förklarliga skäl är det omöjligt att säga vad som hände med dessa adelsmän, då deras titlar togs ifrån dem och de såldes som namnlösa slavar. Men det finns undantag. Ett sådant är en man kallad Ganga Zumba. Han föddes runt 1630 och var son till Aqualtune, en kongolesisk prinsessa som sägs ha lett en styrka på 10 000 soldater under slaget mot Portugal.
Efter förlusten var Ganga Zumba och två av hans syskon några av de flera hundra adelsmän som förslavades. Han hamnade på ett sockerplantage i nordöstra Brasilien. Inte mycket är känt om hur det gick till, men klart är att han lyckades fly och, likt många andra förrymda slavar, begav sig till delstaten Pernambucos skogstäckta bergstoppar. Dessa flyende afrikaner var ett vanligt fenomen i det som idag är Brasilien, och i de svårgenomträngliga djunglerna formade de små samhällen: så kallade mocambos (mindre) och quilombos (större).
I början på 1670-talet konfronterades de portugisiska kolonisatörerna i Brasilien av att upp till nio större samhällen och ännu fler mindre hade vuxit samman till en federation av förrymda slavar: Quilombo dos Palmares. Och det var en välorganiserad stat med flera tusen invånare, ett palats, ett rättssystem och en egen armé. Allt under ledning av Ganga Zumba. Fortsättning i nästa inlägg.
Läs mer: ”In Praise of Black Women: Heroines of the Slavery Era” av Simone & André Schwarz-Bart (2001), "The Quilombo of Palmares: A New Overview of a Maroon State in Seventeenth-Century Brazil” av Robert Nelson Anderson (1996) och ”Slaves, Peasants and Rebels: Reconsidering Brazilian Slavery” av Stuart Schwartz (1994).