Aksum – en av antikens fyra stormakter, del 3
Under sin storhetstid på 300-talet reste det östafrikanska kungadömet Aksum flera obelisker, så kallade stelar, som markerade kungligheternas gravplatser. De var ofta besmyckade med falska dörrar och fönster. Nya stelar fortsatte byggas ända tills riket konverterade till kristendomen under Kung Ezana år 333 e.kr.
En av de främsta stelarna heter The Obelisk of Axum. Den restes, och föll (antagligen på grund av en jordbävning), på 300-talet och blev liggandes i fem trasiga bitar i över 1500 år.
1935, under Italiens ockupation av Etiopien, hittades den förstörda obelisken av italienska soldater. De tog bitarna som krigsbyte och förde dem till Rom, där de byggde ihop stelaen och reste den på torget framför The Ministry of Italian Africa för att fira 15-årsjubileet av den fascistiske ledaren Benito Mussolinis maktövertagande i Italien.
Redan 1947, efter andra världskrigets slut, gick Italien med på att återlämna obelisken till Etiopien. Trots löftena skulle det dröja decennier innan stelaen fick återvända hem. Så sent som 2004 påstod Italien att de saknade både pengar och den tekniska expertisen för att kunna skicka tillbaka den.
Men 2005 flögs äntligen obelisken till Etiopien, efter 68 år i Italien. Under försiktiga former sattes den ihop igen och avtäcktes under en ceremoni den 4 september 2008. Tillsammans med ett par andra antika stelar står den fortfarande i Aksum – en samling monument från ett av Afrikas mest imponerande historiska riken.
Läs föregående del i serien om Aksum här.
Läs mer: Italians struggle to hand back looted Ethiopian obelisk av The Guardian (2004), "Obelisk returned to Ethiopia after 68 years" av The Guardian (2005) & The Return of the Axum Obelisk av UNESCO (2008).