Det ursprungliga Ghana

Efterlämningar i den lilla staden Ouadane i Mauritanien. Tros av vissa ha varit en viktig handelsknytpunkt för Ghanariket.

Efterlämningar i den lilla staden Ouadane i Mauritanien. Tros av vissa ha varit en viktig handelsknytpunkt för Ghanariket.

Mer är tusen år innan landet Ghana bildades fanns en annan nation med samma namn. Nationen låg dock inte i nuvarande Ghana utan längre norrut, i det vi idag känner till som Mauretanien och Mali. Namnet kommer från ”ghāna”, titeln på nationens kung, och själva kallade de riket Wagadu.

Inte mycket är känt om hur kungadömet Ghana/Wagadu växte fram: muntliga traditioner pekar på att det grundades redan på 300-talet e.kr., men det skulle dröja ända till år 830 innan vi fick en skriftlig källa som bekräftade landets existens, via den persiske forskaren Muḥammad ibn Mūsā al-Khwārizmī.

Från 800-talet och framåt beskriver allt fler källor Ghana/Wagadu som en extremt rik handelsnation – en kulturell smältdegel där guld, salt, kryddor och elfenben utbyttes på marknaderna. Den arabiske historikern Al-Bakri beskrev i sin ”Book of Roads and Kingdoms” från år 1068 att Ghana/Wagadu praktiserade en matrilinjär successionsordning: kungens efterträdare var inte hans egen son, utan hans systers.

Ruiner i Oudane.

Ruiner i Oudane.

Det råder ingen definitiv konsensus om varför Ghana/Wagadu upphörde att existera. En teori är att rikets folkökning i kombination med Saharas expandering ledde till brist på både mat och lyxprodukter på det tidiga 1000-talet, och att de en gång så välanvända handelsvägarna blev betydligt mindre aktiva.

En annan teori är att almoraviderna (från nuvarande Marocko) anföll 1062. I mer än ett decennium ska Ghana/Wagadu ha hållit ut innan riket föll och stora mängder av dess befolkning konverterades till islam.

Oavsett blev det ett bittert och relativt plötsligt slut för Ghana/Wagadu. Trots det innehar landet ändå titeln som ett av Västafrikas äldsta rike.

Läs mer: ”Medieval West Africa: Views From Arab Scholars and Merchants” av Nehemia Levtzion och Jay Spaulding (2003) & BBC:s ”Ancient Ghana”.